àrea de confinament

Ensenyar al cadell a fer les seves necessitats en el lloc assignat i a mossegar només les seves joguines fins que pugui sortir al carrer.

Els seus primers dies a casa

 El cadell haurà d’aprendre les noves rutines domèstiques i els nous hàbits d’aprenentatge, ell ens vol complaure però encara no sap com. Abans de poder confiar plenament en el cadell i donar-li lliure accés a tota la casa li haurem d’ensenyar les normes, i ets tu qui ha de fer-ho, perquè sinó ell buscarà la manera de passar l’estona i entretenir-se (rosegant les cortines, enfilant-se al sofà, fent pipi sobre la catifa… perquè per a ell tot és un gran WC on pot escollir on fer les seves necessitats. Si permets que el cadell cometi “errors” des del primer moment pots tenir assegurat que els mals hàbits s’establiran ràpid i hauràs de modificar-los abans d’ensenyar-li els bons.

Hauràs de tenir clar i dissenyar quines seran les àrees on viurà el teu cadell de manera que no pugui cometre errors en el seu aprenentatge per tal de ser net a casa i que mossegui només les seves joguines. És molt important que el cadell NO cometi errors en aquests aspectes ja que després serà molt més complicat corregir-los. És relativament fàcil si hi posem una mica de voluntat. Ens hem de fer a la idea que educar correctament un cadell és feina, hem d’estar molt pendents i esforçar-nos molt tota la família a fer les coses correctament i de la mateixa manera, sobretot els primers mesos, però no podem baixar la guàrdia. D’aquesta manera aconseguirem tenir un gos ben educat i sense problemes quan sigui adult.

L’èxit de l’educació del teu cadell, en el referent al lloc per fer les necessitats i els objectes que pot mossegar, requereix que li ensenyis a aprendre per si mateix mitjançant el confinament, per prevenir errors i establir uns bons hàbits des del principi. Quan no hi siguis físicament o mentalment tanca el cadell per impedir que pugui cometre entremaliadures i facilitar-li l’aprenentatge perquè es comporti de manera adequada.

Quan no estàs a casa

És molt important assignar al nostre nou amic “el seu lloc”, o el que és el mateix, la seva “àrea de confinament”.

L’objectiu d’una àrea de confinament per a llargues estades és doble:

1. Mantenir el cadell en una àrea on puguem evitar que cometi errors (rossegar objectes no permesos i/o fer les seves necessitats en qualsevol lloc).

2. Assegurar-nos que el cadell aprengui a utilitzar correctament el lloc assignat per fer les seves necessitats, a rosegar només les seves joguines (els únics objectes per mossegar que té a la seva disposició), a romandre relaxat, tranquil i en silenci (sense lladrucs).

Els errors en els apartats d’higiene i de rosegar poden ser un desastre potencial, ja que anticipen el que pot venir. Si a un cadell se li deixa lliure accés a tota la casa sense supervisió, els errors de higiene, de mossegar i fer malbé tot tipus de coses són inevitables (ell no sap el que és permès i el que no), i molt probablement es tornarà més nerviós i híper actiu. Els aïllaments ajuden al cadell a centrar-se en les joguines farcides per rosegar (tipus kong clasic o similar), deixant poc temps per inquietar-se, preocupar-se o bordar. Evidentment, una vegada que el cadell ha après aquestes normes bàsiques i gaudeix del temps que passa sol, podrà començar a gaudir de lliure accés a mes llocs de la casa i del jardí, però, a poc a poc i controlant que no faci passos enrere. Donat el cas, hauríem de tornar al principi.

Els requisits indispensables de l’àrea de confinament són:

* Un llit confortable (el mateix que es col·loca dins de la gàbia de transport) que pugui aïllar al nostre cadell tant del fred com de superfícies dures, ja que ambdós factors ocasionen estrès al nostre cadell. Evitarem d’aquesta manera malalties i la formació prematura de durícies a les àrees on es troben les superfícies òssies.

* Un bol amb aigua neta i fresca, (el més apartat possible de la zona de fer les seves necessitats) Pot ser d’alumini o de plàstic que sigui fàcil de netejar.

* Joguines suficients que poden ser de diferents formes, alguns buits perquè dins puguem col·locar “premis” i fins i tot en alguns casos podem empastifar per dins aquests espais amb crema de cacauet, paté de gos, formatge fresc, etc… perquè el cadell s’entretingui tractant de treure els premis o llepant el interior de les joguines. També n’hi ha de materials sòlids amb protuberàncies que aquests ens seran de molta utilitat tan quan estan brollant les dents temporals o quan muda les peces temporals a permanents. És molt important deixar-li joguines quan es quedi sol, i que pugui estar el màxim de temps entretingut  ja que d’aquesta manera evitarem l’avorriment i a llarg termini malalties com l’Ansietat per Separació.

* Un lloc per fer les seves necessitats el més allunyat possible del llit (mínim dos metres). Pot ser paper de diari, safata pipican (recomanat), una peça de gespa artificial… intentarem que sigui el més semblant al tipus de terra que en el  futur utilitzarà al carrer, ja sigui terra, herba… i que ens sigui còmode de netejar a nosaltres. Ens pot ser molt útil un netejador enzimàtic per treure completament l’olor, ja que el lleixiu i altres detergents desinfecten però no treuen l’olor a orina. I el gos té la mania de fer les necessitats allà on ja en fa olor. És molt necessari netejar i eliminar completament l’olor si el gos fa les seves necessitats on NO TOCA.. Per contra, si ho fa correctament ho netejarem però sense exagerar ja que si queda una miqueta d’olor per a ell serà molt mes fàcil aprendre-ho..

L’ideal és confinar el gos en un parc de cadells (recomanat) si es té espai. Li podem construir nosaltres mateixos, o en una habitació de la casa on no pugui fer destrosses i no sigui molt gran, com pot ser la cuina, el bany, etc… També és important que ell pugui sentir la nostra companyia si som a casa, no es tracta d’aïllar-lo ni tancar-lo en un lloc sol, això és fàcil en el cas de tenir espai al menjador i li puguem ubicar allà l’àrea de confinament. En cas d’haver de fer-ho en una habitació com una cuina o un bany hauríem d’intentar posar-li una barana però no tancar la porta quan hi som nosaltres. És molt important que no quedin objectes al seu abast, així no li donarem l’oportunitat de fer-ho malament i convertir la nostra casa en un camp de batalla.

Quan estàs a casa

 Cada hora realitza curtes sessions de joc. Si no pots centrar-te completament en el cadell posa’l a la seva àrea de joc on té joguines i un lloc per fer les seves necessitats. Per períodes curts de menys d’una hora pots posar-lo en el seu transportí que serà “l’àrea de confinament per a períodes curts”. Cada hora deixa’l sortir i porta’l ràpidament al lloc assignat per fer les seves necessitats.

 L’àrea de confinament de períodes curts ha de tenir:

*Un llitet ben confortable amb joguines per mossegar, de les que es poden omplir tipus “kong

És molt més senzill controlar al cadell si està tranquil en el seu lloc. Sempre pots portar el transportí en un lloc que ell et pugui veure i, de tant en tant, deixar-lo alguna estoneta sol perquè també aprengui a estar tranquil sense tu. Això s’ha de fer progressivament i sempre ha de tenir les seves joguines per entretenir-se (millor que siguin kongs plens).

Si no t’agrada la idea de tancar el cadell, també pots lligar-lo al teu costat mentre tu estàs fent el que sigui, o també lligat a la paret. Es tracta de tenir-lo sempre sota control i que ell tingui a l’abast les seves joguines preferides per mossegar.

 

L’àrea de confinament per a períodes curts té 3 propòsits:

1– Prevenir que cometi errors a casa.

2 –Ensenya al teu cadell a convertir-se en un addicte a les joguines per omplir tipus Kong amb les que aprendrà a estar tranquil, relaxat i en silenci.

3– Poder preveure quan necessita fer les seves necessitats. Restringir-lo sovint al seu llit inhibeix la micció i la defecació, així quan surti necessitarà desesperadament fer-ho, després d’haver passat una hora tancat. Els cadells no solen embrutar el lloc on dormen i això és una gran cosa que tenim a favor. Que siguis capaç de controlar amb certa exactitud quan necessita fer les seves necessitats et permetrà estar present per ensenyar-li on fer-ho i premiar-lo un cop fet  amb una cosa de menjar que saps que li encanta.

 També pot estar a la cuina mentre preparem el menjar, o al costat del sofà mentre mirem la tele o llegim un llibre. El cas és tenir-lo sempre controlat i cada hora en punt treure’l i portar-lo al lloc on ha de fer les seves necessitats. Perquè cada hora en punt? Senzillament és perquè sigui més fàcil recordar-ho, no és obligatori és clar. Aquí us detallem les estones que poden estar tancats depenent de la seva edat. Això és aproximat, també depèn de cada cadell i de les tomes de menjar i si beu molta aigua.

–  6 setmanes:  60 minuts.

–  8 setmanes:  75 minuts.

-12 setmanes:  90 minuts.

-18 setmanes:    2 hores.

3 passos per a ensenyar al cadell a ser net:

Quan NO estiguis a casa deixa el teu gos tancat a la seva àrea de confinament de períodes llargs.

Quan Si estàs a casa:

1. Tingues el cadell dins el seu transportí o lligat amb la corretja a prop del seu llit.

2. Cada hora sense excepció agafa el gos i sense entretenir-te i sense deixar-lo parar porta’l al lloc que has escollit perquè faci les seves necessitats. Estimula’l fent servir una entonació adequada, pot tardar 2 o 3 minuts, però l’hem de mantenir dins la zona assignada. En el moment en què ho faci, li direm “pipi” “Mooolt bé”.

3. Premia’l amb entusiasme i amb alguna cosa que a ell li agradi molt, alguna cosa suculenta com pernil dolç o un tros de formatge, fetge liofilitzat, etc.. Després, molt important, juga una estona amb ell! I si ja te totes les vacunes de cadell, porta’l a fer un passeig com a recompensa.

 Els errors més freqüents

 ERROR 1: permetre que el cadell cometi un error. La culpa és nostra per no haver seguit exactament les instruccions, i poden haver passat les següents situacions:

*Qui ha deixat al cadell amb la bufeta i els intestins plens a l’habitació?

*Qui ha permès al famolenc cadell ensumar i saquejar la sala sense vigilància?

*Qui ha donat permís al cadell  perquè tingués accés lliure per tota la casa, abans que hagi après les normes?

Si t’ha passat alguna o altra cosa similar a aquestes si-us-plau, torna enrere i llegeix un altre cop el programa d’aïllament que t’assegura si es fa ben feta una educació continuada perquè el cadell sigui net fins i tot quan el deixis sol a casa. Ensenyar-li a fer les seves necessitats en el lloc adequat i a mossegar les seves joguines  sense cometre errors és senzill,

ERROR 2: NO premiar el cadell per fer-ho bé:

*No has premiat el cadell ni li has donat cap premi irresistible quan ha fet les seves necessitats en el seu lloc i ara no entens perquè no fa el què tu vols que faci.

És de molta importància premiar al cadell generosament quan toca, s’ha d’estar al cas i seguir el programa d’aïllament.

Transició per quan el cadell ja pot sortir al carrer

Tot el que hem explicat fins ara és per quan el teu cadell encara no pot sortir al carrer a fer les seves necessitats, però en el moment que tingui la segona vacuna o el veterinari et confirma que ja pot sortir al carrer, seguirem els següents passos:

  • Fes servir els primers cops que pot sortir al carrer com a recompensa per haver fet el pipi o caca en el lloc assignat dins de casa després d’haver recompensat ( si l’hem vist a fer-ho) amb la paraula “molt bé- pipi o caca-” ( o la paraula que voleu assignar) i seguidament li direm “passeig” i sortim al carrer.
  • Quan veiem que va entenent el que volem d’ell, començarem a provar en el moment que en teoria voldríem que ho fes al diari o zona assignada (surtin de la seva zona d’estades curtes-transportin o lligat-) agafar-lo encara que sigui en braços per tal de què no ens ho faci per les escales o en el camí fins on volem  i deixar-lo en el lloc més proper que tingueu a prop de casa i que ho pugui fer. Deixar-lo 4 o 5 minuts en un lloc on nosaltres estarem quiets i amb la corretja perquè pugui ensumar i fer les rotllanes que normalment fan abans de fer les seves coses.Es casi segur que si no l’heu castigat mai quan ho ha fet a casa per accident, que ho faci als primers cops…direm la paraula “molt bé- pipi o caca-” ( o la paraula que voleu assignar) premieu amb alguna cosa que li agradi molt  i seguidament li direm “passeig” i comenceu el passeig com a segona recompensa.
  • Quan nosaltres veiem que ja va entenen una mica, mirarem de no premiar o premiar menys quan ho fa al lloc assignat a dins de casa i premiar-lo molt quant ho fa fora, ell anirà entenent el canvi i és quasi segur que en pocs dies ja vulgui fer tot a fora casa tenint en compte els intervals de temps per edat que us hem explicat abans.
  • Ensenyar al teu cadellet a fer les seves necessitats al carrer abans de sortir de passeig té els seus avantatges addicionals: recollir les seves “caques” i deixar-les a les escombraries és molt més convenient i còmode que fer-ho al mig del passeig a part de què passejar el teu cadell “buit” amb les mans lliures és molt més relaxant que passejar estan pendents de quan ho farà i haver de recollir i portar la bosseta durant tot el passeig. A més ell el primer que voldrà fer serà fer les seves coses perquè després vindrà recompensa i passeig extra. Tornar a casa després d’haver fet les seves coses com a final del passeig és un gran error que la majoria de la gent fa sense adonar-se  que  justament és el contrari el que s’ha de fer i que el nostre gos vol.
  •  Aquesta transició és molt fàcil si el cadell ja ha fet la primera part del àrea de confinament a casa i no l’hem reganyat mai quan ho ha fet fora del lloc assignat, hem de ser conscients que ells no venen ensenyats i que no saben el que està bé i el que no, ell només detectarà si el castiguem quan ho fa on no volem, que  “caca o pipi” amb la nostra presencia, és un problema i voldrà evitar-ho, d’aquí els comentaris típics ” sap que ho ha fet malament perquè se li veu amb la cara” o ” el trec a passeig una bona estona i no fa res , i quan arribo a casa, s’amaga i ho fa”, tots aquest comentaris que sento diàriament, no són perquè ell sàpiga el que està bé i el que no, són perquè ells han detectat el  nostre estat d’ànim quan estem enfadats i ens volen evitar fent senyals o no fent “pipi o caca” amb la nostra presencia perquè això “ÉS MOLT PERILLÓS“. És per tot això que recomanem que no castigueu el que no voleu del vostre gos i que premieu molt el que si volem, és l’única manera de no confondre’l i que vagi agafant els hàbits adequats i desitjats. Si en algun moment et desesperes perquè creus que el teu gos no fa el que ha de fer, agafa un diari, enrotlla’l i comences a donar-te cops al cap amb ell! _Ha estat perquè no has fet alguna cosa bé o perquè no tens els temps i la paciència per a poder superar amb èxit aquesta primera etapa molt important amb el teu cadellet.

COM ACOSTUMAR EL CADELL A ESTAR DINS EL TRANSPORTÍ:

Abans de tancar el cadell dins el transportí assegura’t que en gaudeix i que hi està a gust a dins.

Si aquest és el cas, tanca’l a estones curtes amb el seu kong ple de coses bones i alguna altra joguina perquè hi estigui entretingut, Mai obris si està bordant o plorant, has d’esperar que es tranquil·litzi i llavors obrir-lo. També és important que el tanquis en un lloc proper a tu, on ell et pugui veure, després a poc a poc s’anirà augmentant l’estona i podràs sortir a estones de l’habitació. Igual que abans, no entris fins que estigui tranquil i no digui res.

Si al teu gos no li agrada entrar-hi i molt menys que el tanquis, no et preocupis, anirem a poc a poc.

Per a començar, li ompliràs el kong del seu pinso i alguna cosa més barrejada que li agradi molt i  el col·locaràs dins el transportí amb la porta tancada que no pugui entrar. No pots donar-li cap tipus de menjar fora del transportí a partir d’ara les coses bones passaran a dins (menjar és el millor). Quan vegis que el gos vol entrar i somica, li obres la porta perquè hi entri però de moment no el tanquis, seria interessant que no pugui treure el kong cap a fora i que no li quedi cap altre remei que menjar-s’ho a dins (com és buit, es pot lligar a dins amb una corda a les reixes del transportí perquè no pugui treure’l a fora). Quan ja hi entri, sense problemes, comença’l a tancar a estones curtes i ves augmentant l’estona progressivament fins que hi estigui a gust i tranquil.

Mai l’obris si crida, esgarrapa, borda i no està tranquil. Espera a que es tranquil·litzi.
Perquè aprengui a estar a dins i s’hi trobi a gust, han de passar coses bones (un o varis kongs plens de pinso barrejat amb paté o alguna cosa que li agradi molt)  i alguna joguina per mossegar. Arribarà un moment que el transportí serà el seu “cau” i el seu refugi, on ell hi estarà completament a gust i s’hi sentirà protegit, això és el que volem aconseguir. El transportí ens serà de molta utilitat per a moltes coses en el futur, nosaltres igual que tots els veterinaris i criadors recomanem moltíssim el seu ús i tots, en això, hi estem d’acord. Es poden evitar molts problemes de conducta i ansietat per separació, és clar que això també depèn d’altres factors i rutines que s’han de tenir en compte.

Open chat
Hola, en que el puc ajudar?